Translate

вторник, 6 септември 2011 г.

126 години от Съединенито

Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г.доказва силата на един народ, убеден в своята правота, готов да се протовипостави на Великите сили на онези държави, които винаги са дърпали конците на политиката на Балканите и Европа. Неведнъж в историята българите са сътворявали чудеса, на които се удивляваме и днес.
"Съединенито прави силата"- така пише на фасадата на Народното събрание- думи, доказали правотата си, но днес възприемани като добро пожелание. Защото е тъжно точно днес да си признаем, че сме разединени и апатични.Че сме загубили онзи национален идеал, който да ни обединява и води напред.  За тази загуба пиши още в първите  годините след Освобождението   Иван Вазов. Загуба трагично подценявана. И ако Съединението е акт на свободомислещ народ, то днешното разединение- политическо, морално, икономическо... показва причините, поради които се въртим в омагьосан кръг в продължения на десетилетия. Причини, които ни обричат на безпътие.
Смисълът на празниците е не само  протоколно да засвидетелстваме почит към миналото, а да се замислим, да съизмерем себе си с онези преди нас и да  преосмислим делата си, за да живеем по-добре.  
Честит празник! 

1 коментар:

  1. Един от малкото романтични моменти в българската история. За съжаление романтиката ще трае само няколко десетилетия. Балканската война ще сложи край на романтиката и начало на поредица от разочарования и национални катастрофи. Те ще посеят дълбоките корени на националните ни комплекси за малоценност и натрапчивото усещане за нещо започнато и недовършено. А то е именно обединението на България.

    ОтговорИзтриване

Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>