Translate

събота, 24 септември 2011 г.


БЪЛГАРИЯ - начинът по който я видях.
(Авторски филм на доброволец от корпуса на мира прекарал две години в страната ни)
Едно кратко пътешествие из някои южни райони на България където можеш едновременно да почувстваш гордост и същевременно срам, когато картината на живописните природни пейзажи се смени с битовата действителност. Възможно е филмът да е едностранен и да показва само определена страна от някои части на страната ни. Възможно е авторът да харесва това, което е видял и да го смята за твърде екзотично.  Възможно е също това да е част от пропагандната действителност имаща за цел да омаловажи достойнството на дадена нация.
Но едно е сигурно. Ако аз съм чужденец и видя това!!! Какво остава да помисля за ТАЗИ страна!!!
Разбира се, че това не е лицето на България, но е от ясно по ясно, че държавата ни има много лош PR (както е модерно да се казва напоследък) пред световната общественост. И този лош PR не вследствие на документираните впечатления на чужденците, а защото тези, които трябва да се грижат за добрия ни PR  ги няма никакви и дори не знаят какво означава това. Начинът да представиш държавата си пред околния свят. Умението да извадиш най-хубавото и да го наложиш като представа по подразбиране.
В контекстна на това как да се разсърдиш на държави като Холандия и Финландия, които съвсем скоро наложиха вето на влизането ни в така мечтаното от нашите политици шенгенско пространство. Ако подобни репортажи макар и по - професионално аргументирани се представят пред западните дипломати , макар повечето от тях да познават добре само фоайетата на брюкселската административна машина и кракът им не е стъпвал в източна Европа - то тогава друг резултат не може да се очаква.











______________________

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>