Translate

събота, 13 август 2011 г.

Морето само живите обича

Христо Фотев
„Морето само живите обича”…”Морето най-голямото предизвикателство”, морето, което крие истината за живота, истината за самия нас. Морето и неговите дълбини- най-дългото пътуване- завръщане при себе си. Това море ни завеща Христо Фотев.
Това море, което олицетворява живота, силата и динамиката му. Това море, което може да погубва, но винаги да бъде отрицание на смъртта.
Голямото изпитание на живота е самото му изживяване. Изстрадването и преосмислянето на себе си, вглеждането в гънките на човешката душевност. Поезията на Христо Фотев носи силата на морето, соления привкус на живота и онова магнетично вглеждане в най- скритите човешки светове. Христо Фотев бе невероятна личност, с магнетично въздействие, с неповторима жизнена сила, която покорява, дори когато човекът Христо Фотев е слаб.
Моята среща с поета се случи през една августовска привечер под лозницата на къщата му в Равадиново. И тази среща се запечати в душата ми като срещата не само с любимия поет, но и като преоткриване на  един невероятен свят от емоции. Онова, което веднага ме покори, бе невероятното духовно излъчване. В онази вечер неговият дух бе успокоен, укротен, вглъбен в настъпващата вечер.
Нямаше я тревожната самотност, драматичното себеизгаряне, непокорния полет мисълта, бунтарското защитаване на свободата .
В онази привечер се срещнахме, както шеговито вметна поета „Аз Христо и ти Христина”. И имах възможност да усетя магнетичното му присъствие, обаянието на един поет, преминал отвъд значението на думите, достигнал до корените на словото, за да го превърне в стихове, които разтварят душата ни, които ни карата да се вгледаме в себе си и да се завърнем към най-истинската си същност.
Поезията на Христо Фотев е толкова истинска, няма следа от преиграване или от усилие за откриване на думите. Тя носи онази простота, която е в основаната на възвишеното.
А такива са и чувствата му- простички между обичам те и не те обичам, искам те и сбогом. Но в интервалите на емоционалната динамика се раждат най-прекрасните стихове за любовта.,възхвала на жената, преклонението пред красотата и онази любов, от която си готов да се откажеш.
Лятото е сезонът на Христо Фотев. Лятото ни кара да се завръщаме в Бургас. Да, именно да се завръщаме, да преоткриваме този град, който би бил без душа, ако не бяха неговите поети. Да пътуваме към Бургас като пътуване към онази духовна Мека която ни кара да се чувстваме влюбени и млади. И всичко това се дължи на духовното присъствие на един поет, изстрадал и преоткрил живота от неговото раждане, до момента на новото начало там отвъд.
Всичко това се дължи на един дух  вграден в стихове, оставащ винаги жив, най-истински жив!

5 коментара:

  1. Ха честит блог и честита първа публикация.. :))

    ОтговорИзтриване
  2. Николай, благодаря за желанието и усилията този блог да стане факт!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Аааа моля моля...Помагаме с каквото можем. Пък някой ден ще почерпя дет'се казва..:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Тине, честит блог и от мене! Дано ти носи само положителни емоции! Ако е и с наша помощ много ще ми бъде приятно!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен каза...
    Тине, честит блог и от мене! Дано ти носи само положителни емоции! Ако е и с наша помощ много ще ми бъде приятно!

    ----------------------------------------
    Хубаво пожелание, но за съжаление в този вид коментара е анонимен и няма как Христина да разбере от кой е.

    ОтговорИзтриване

Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>