Translate

вторник, 1 ноември 2016 г.






Този вестник е нашият начин да изразим почитта си към първия български журналист и преклонението си пред всички онези, които наричаме будители и пазители на българското. В техните личности има нещо много удивително.
Удивително е да бъдеш свободен в робско време.
Удивително е да имаш куража да искаш и да търсиш знанието.
Удивителна е силата на духа, за да не се предаваш пред трудностите, да не се окайваш, да не изменяш на себе си.
Удивително е да обичаш с цялото си сърце един беден и непросветен народ, да му прощаваш, когато те предава, и да го водиш напред към различното бъдеще.
Удивлява и фактът, че вместо да живееш осигурено и спокойно, да обезпечиш материално семейството си – ти издаваш със собствени средства вестници, книги, учебници, речници… И го правиш със съзнанието, че така работиш ползу роду, без да търсиш благодарност, а е факт, че и днес такива каузи не се оценяват по достойнство. Никога меркантилното не е успявало да разбере идеалното.
В този ред на мисли ми се иска с подобно поведение да удивим себе си. Да запазим чисто човешкото си достойнство, да отстояваме на пошлото, да се борим с простащината и да държим будно човешкото си и национално съзнание. Всичко това ще предаде смисъл на днешния празник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Можете да използвате някои HTML маркери, например:
<b></b>, <i></i>, <a href=""></a>